annorlunda skola (?)

en gång för alla, alla för en! ja jag går på kunskapsskolan och det är en friskola här i borås och den "ledande" friskolan i sverige, det finns... öhm? 23 grundskolor och 10 gymnasium på ett ungefär tror jag, men till sak! ni undrar vad som är skillnaden till en vanlig skola och hur man arbetar där, ska förklara mig kort så håll i er för här kommer det!
i BÖRJAN av terminen har man ett utvecklingssamtal då man får sin loggbok (nyckeln till hela skolan) och där i ska man skriva upp sina mål, vad man siktar på att nå för betyg i nian och även hur långt man då ska hinna under terminen. man arbetar med
STEG i varje kärnämne (sv, ma, eng, Bspråk) det finns från steg 1-35 och 35 är MVG i nian. allt med stegen och betygen lär man sig mer om när man väl går på skolan. första veckan gör man test där lärare från andra KS skolor i sverige rättar och sätter in en på rätt "nivå" i stegen, t.ex om man börjar i 6 och är väldigt duktig på engelska, då kanske man får börja på steg 11, har man lite svårare så får man kanske börja på block 1 dvs. mellan stegen 1-5.
VIKTIGT! varje jämt steg som 5, 10, 15 osv upp till 35 är projektsteg! lite större steg som tar längre tid att göra än steg 2, 7 och alla som inte är jämna 5/10 tal. men iallafall, ett projektsteg innebär att man får betyg på det man gör och det är en "sammanfattning" av mellanstegen på blocket, och block 1 är steg 1,2,3 & 4 och 5 är projektsteget på block1, hoppas ni hajjar grejen?
nu till VART PÅ SKOLAN SITTER MAN OCH ARBETAR. det finns så kallade workshops där man sitter om man behöver hjälp från en lärare, sen kan man även sitta i andra rum som ligger utanför workshopsen, man får självklart hjälp där också men lärarna är framförallt inne i
WS (workshop) där skriver man upp sig på tavlan om man vill ha hjälp!
ett KP (kommunikationspass) innebär att man har en lektion med en lärare och
en KURS innebär då man läser alla andra ämnen som historia, kemik, fysik, bild, osv. en kurs brukar vara ca 4/5 veckor lång och avslutas med ett prov eller en gruppuppgift!
RAST, man skriver som säkert flera redan vet egna scheman varje dag, vad man ska jobba med under dagen och då får man även sätta ut rast när man vill men rasten får sammanlagt vara max 1 timme lång eftersom att vi bara går 5 timmar per dag.
GAMLEBY, hit åker man 1 vecka per år och det är här man visar vad man kan inom slöjd, hemkunskap (bild & no- men dessa ämnena läser vi hemma på skolan också) det är höjdpunkten på året tycker de flesta, man åker till västervik och har slöjd och hemkunskap och även 1 lektion bild och NO. man arbetar länge på dagarna men det är väldigt kul och maten är grymt god där!
PH-SAMTAL!!!! många från skolan pratar om sina ph samtal (personligt handledarsamtal) 1 gång i veckan sitter man ned med sin lärare i 15/20 minuter och pratar om hur man ligger till men sin planering, dvs. om man har redovisat det man ska osv som man i början av terminen skrev in i sin loggbok med sina föräldrar, detta är väldigt bra för att lärarna ska veta att man arbetar bra på skolan.
LÄXOR vi har inga läxor hit och dit.... man har läxor på KS men grejen är den att det är ingen lärare som står och säger "matte till torsdag, engelska 30 glosor till fredag blablabla" man tar eget ansvar för att ta hem läxor när man ligger efter dsv. inte har hunnit färdigt i tid med olika uppgifter och så!
EXTREMT VIKTIGT! det viktigaste av allt enligt mig och många vänner är att man måste kunna ta eget ansvar, det är inte så att en lärare kollar till en när man jobbar hela tiden som på en vanlig skola, man måste se till att man jobbar!!!!
BETYGEN många tror att om man säger att man ska ha MVG i nian i t.ex svenska så får man det! nejnejnej, man måste jobba sig till betygen som i en vanlig skola, om man jobbar bra och uppfyller målen för MVG kraven i varje årskurs, ja då får man troligen ett MVG men det är du själv som avgör det!

jag tror jag har fått med det viktigaste som är bra att veta när man går på kunskapsskolan, det blev ett väldigt långt inlägg men jag hoppas att många får lite "inspiration" och vill börja här, jag tycker själv att det är en jättebra skola och man lär sig mycket bra, ett + på kanten är att vi börjar 8.40 och slutar 14.25 VARJE dag utom en dag i veckan då man har PH samtal, då stannar man till 15.25 och jobbar och en 15 har man sitt samtal.

Postat av: Anonym

haha, det såg veerkligen jobbigt ut att läsa, så jag läste aldrig:D

du kunde gjort lite "hopp" mellan raderna :)

2010-11-21 @ 10:53:26
Postat av: F I L I P P A

anonym: haha ja, men det går inte göra "blankrad" på min macdator inläggen så jag valde att ta fetstil på varje nytt "stycke" om skolan :D

2010-11-21 @ 12:34:20
URL: http://filippall.blogg.se/
Postat av: Anonym

guud vad kul :D

vill också gå på en sån skola hihi

vart ligger den?

2010-11-21 @ 18:55:40
Postat av: F I L I P P A

anonym: ja det är faktiskt lite kul att gå på en annorlunda skola mot alla andra, bra inför gymnasiet också så att man lär sig ta mycket ansvar och så :D den ligger vid gamla regementet, vid göta typ :D

2010-11-21 @ 19:28:29
URL: http://filippall.blogg.se/
Postat av: Julia

Finns det nån fritidsgård/café där?:) är det så att ni får vara inne på era raster eller måste ni vara ute?;)

2011-05-08 @ 21:45:52
URL: http://showbyjulia.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kommer du tillbaka?

E-postadress: (visas bara för mig)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback